vrijdag 10 maart 2017

een EIvolle week...

...En dan heb ik het niet alleen over de uitbreiding van onze klasgroep: deze week zijn onze vier nieuwe sloebers echt bij ons gestart, weet je nog wel? Maar zoals ik al zei, een "eivolle" week niet enkel daardoor...

Tuur brengt iets heel raars mee in de kring, dat we nog nooit eerder zagen.
Het is een haaienei, vertelt hij. Of van een rog. Maar zijn dat geen twee heel verschillende dieren? Ja! Heel wat kleuters weten dat een rog net zo'n 'platten pannenkoekvis' is. Toch lijken de eieren op elkaar volgens Tuur. We zoeken het op en zien al snel dat hij gelijk heeft. Het kan inderdaad zowel van een haai of een rog zijn. 


Op de kinderboerderij, waar we deze week ook veel vertoeven aangezien het onze stamtaak is, vinden we ook eieren. Kippeneieren. Die zien er heel anders uit dan het haaienei.




We doen een wiskundige initiatie rond (op)tellen met de eieren van de boerderij. De oudste kleuters proberen het daarna ook een keertje op papier. Dat lukt hen al flink!

5 en 1 is zes


4 en 2 is Zes
3 en 3 , dat is ook zes!
0 en 6 is zes
 















Casper brengt een dier mee: zijn konijntje Bollie. Legt dit dier ook eitjes?
Nee! Weten Ida en Maaike, een konijn legt geen eieren, daar komen de kleintjes zo uit. 
Hoe heet dat ook alweer? Dieren die zo 'direct' hun jongen op de wereld zetten: ZOOGDIEREN

Casper stelt met trots voor: Bollie!


Na Casper is ook Robbe gebrand om zijn dier voor te stellen. Robbe brengt Olivia de parkiet mee. Eigenlijk is het niet Robbes dier, Olivia woont normaal op de kinderboerderij hier op onze school. Maar Ze heeft haar vleugeltje gebroken, en daarom verzorgt Robbe het nu even samen met zijn mama en papa.
Legt een parkiet eitjes? Nee, zeggen enkele kleuters. Toch wel, weten enkele andere. Vogels leggen toch eieren? Klopt!
Robbe met Olivia
Na al die dieren en eieren testen we in de knip- en plakhoek of de oudste kleuters het helemaal begrepen hebben. Ze krijgen een blad met verschillende eieren (kippenei, haaienei, paasei) op en mogen er de juiste dieren proberen naast plakken. Laten ze zich niet vangen door de foto van het konijn? Nee hoor, dat hebben ze wel goed onthouden.

Ideetje van de week is deze keer van Aerin. Ze zaait gras in een handafdruk. Het restultaat moeten we nog even afwachten, want Aerin vertelde ons dat we het gras eerst moeten laten groeien. We zullen onze werkjes dus op tijd en stond moeten water geven as we onze handafdruk in gras willen zien verschijnen. :)



IZW'tje deze week: hamertje tik: bouwkaarten nabouwen en zelf nieuwe bouwkaarten bedenken en van elkaar namaken. Verder nog enkele foto's van hoekenwerk en bewegingsparcours









Als afsluiter van de week gingen we zwemmen. Dat was leuk!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten