vrijdag 24 april 2015

Voorbereiding driedaagse en onderzoek

We verwelkomen na de paasvakantie onze drie nieuwe klasgenootjes: Luciany, Ida en Ona!

Zij kiezen vakjes, plaatsen voor de jassen en schoenen, en maken een verjaardagscijfer voor aan onze 'jarigenmuur'. We tonen hen de hoekjes en waar wij in deze gang naar toilet kunnen gaan,...


Terwijl onze drie nieuwe pinguïns de hoekjes verkennen, werken de oudste en enkele enthousiaste stokstaartjes aan een IZW'tje: ze tekenen wat er allemaal in hun valies hoort voor de driedaagse.







Op dinsdag is het aan Jule voor haar ideetje van de week. Ze maakt pannenkoeken, maar eens op een heel andere manier dan we gewoon zijn: met kaas en hesp. Dat vinden de kleuters wel een beetje gek. Toch helpen ze enthousiast mee en zijn ze benieuwd naar het eindresultaat.























Iedereen proeft de nieuwe soort pannenkoeken... en ze worden tot de laatste pannenkoekenkruimel opgegeten! Het verdict: Heeeeeeel lekker!!! Dat receptje onthouden we voor volgende feestjes!


Op woensdag komt Juul na de speeltijd binnen met een plantje. Hij zegt dat het kleefkruid is, en demonstreert op assistente Marie dat het plakt. Dat plantje heeft zijn naam duidelijk niet gestolen. 

De naam van deze plant kennen we dus al. Maar hoe komt het nu dat het blijft plakken? 
Ella denkt dat er misschien iemand lijm op de plant gaan smeren is...
Juul gaat het na vragen bij Sonja en Anneke: Ebben denkt dat er plakkerig sap in zit. Bij Anneke denken ze dat het met draadjes te maken heeft.
Sam zijn mama vertelde hem dat het haakjes zijn op de plant die voor het kleverige effect zorgen. Lijm? Sap? Draadjes? Haakjes? Wat is er nu juist? Of is het misschien nog iets helemaal anders? We gaan zelf eens op zoek naar kleefkruid, misschien kunnen we het zo wel ontdekken...
Op het fietsparcours vinden we heel veel kleefkruid





We zoeken het op in boeken en op de computer.
We vinden op de computer op verschillende pagina's (Senne wees ons erop dat er op de computer ook niet altijd allemaal juiste dingen verteld worden, dus we dubbelchecken!) dat er inderdaad haakjes aan de steel en de vruchten (de blaadjes) hangen die ervoor zorgen dat de plantjes aan onze kleren, of in de vacht van schapen,... blijven hangen.

Tijdens de praatronde vrijdag heeft Juul last van zijn sloefen. Ze doen pijn aan zijn tenen, zegt hij. Dat is gek, vindt iemand anders, want ze zijn zo zacht!
Daarop zegt Jule dat stappen op stenen niet zacht is. En zo komt het tot een gesprek over wat wel en niet zacht is aan je voeten.
We besluiten daarom om eens te voelen met onze voeten. Dat is eens wat anders dan met onze handen hé!
We bedenken allerlei materialen waarop we eens willen stappen en hoe we denken dat het zal voelen. We willen wel eens stappen in wol, in gras (ons wel bekend, maar waarom niet?!), papier, karton, water, lijm,...
Daarna nemen de proef op de som. Omhoog die  lange broeken!!













kriebelteentjes in het gras

Na ons blotevoetenpad besluiten we om buiten te picknicken, nu het zo mooi weer is.


Na de middag treffen we nog enkele voorbereidingen voor de driedaagse. We verzamelen in een bak enkele spullen uit de klas die we mee willen nemen en ruimen alles netjes op.
Nog drie keer slapen en het is eindelijk zover!!! JOEPIE!!!!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten