vrijdag 18 maart 2016

week 24 en 25

De voorbije twee weken stonden reeds in thema van de voorbereidingen op ons evenement.
De kleuters bouwen in lego modelzeepkistjes.


Er worden op het bord ook zeepkisten getekend over hoe de kleuters vinden dat ze er moet gaan uit zien.We hebben een logboekje waar al onze ideeƫn in verzameld worden.


Onze racers moeten natuurlijk veilig zijn in de zeepkist. Daarom zorgen we voor gepimpte helmen. We krijgen bij het maken van de helmen hulp van Liesbeth, de mama van Ward en Stan.


Ward heeft het idee om de helmen ook met aapjes te versieren, omdat die graag bananen lusten. Volgens een tekenplan maken de oudste kleuters aapjes.
In onze fruitmand liggen dagelijks bananen, laat dat nu net het thema van onze zeepkist zijn! 
Jule toont haar speciale banaan. Deze is recht in plaats van krom, vertelt ze. We merken ook het verschil op tussen de plakkertjes die op de bananen plakken. Dat ene blauwe plakkertje is van Chiquita Banana, weten enkele kleuters. Deze zit ook al in ons ideeƫnboekje. Jule, Ward en Stan hebben daar een mooie t-shirt van omdat ze meededen aan de Chiquita-run. Bij dat andere plakkertje staat FAIRTRADE. Wat is dat? Ik vertel de kleuters dat het een Engels woord is, maar wat is dat nu juist?
Waar komen bananen vandaan? 
Die worden gemaakt door de werkmannen in de fabriek, zegt Stan. 
Maar dat lijkt volgens heel wat kleuters toch niet te kloppen. Ze groeien, denken zij.
Net zoals aan onze bomen thuis pruimen en appels en perziken groeien, denkt Simon. 
Op onze school is een bananenplant, in de klas van Nele. 
We gaan een kijkje nemen en stellen vragen over de plant aan leefgroep 5.
Er staan geen bananen op omdat het hier te koud is, zeggen ze. 
jammer, dat hadden enkele kleuters toch graag even gezien als bewijs.

 Van Solara's ideetje van de week hebben we heel wat eitjes. We kunnen die wel bakken, maar eitjes kennen we al. Misschien kunnen we er een bananenreceptje mee uitproberen. We maken bananenpannenkoeken. heel simpel: de banaan prakken we en doen we bij onze eieren. Dit kan zo rechtstreeks de pan op! 

Aan de creatafel werken we aan vrije teksten. We gebruiken citrusvruchten die wielen voorstellen. Er worden zeepkisten, maar ook andere voertuigen getekend en  geschilderd,... 

In de knip- en plakhoek zoeken we de juiste schaduw van de juiste zeepkist... euh voertuig. 


Ideetje van de week stond twee weken in thema van pasen: Zita maakte paasmandjes en Solara verfde eitjes.
We gingen de komende week ook elke dag op bezoek bij onze dieren op de kinderboerderij, want onze stamtaak is dieren voederen. Dat is heel fijn om te doen met dat zonnige weertje!Verder gaan we vrijdag de padden oversteken in de dreef. We kijken in de emmers of er padden zijn. We hebben pech: geen enkele pad te bespeuren. Misschien hebben we volgende week als we nog eens gaan meer geluk.We sluiten de week af met een feest. Ons feestvarken is Arent: hij werd donderdag 6 jaar en dat vierden we met een receptietje. Arent bracht gezonde aperitiefhapjes mee en toonde de andere kleuters hoe ze die konden maken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten