zondag 24 april 2016

De kip en het ei

Arent vertelde tijdens de praatronde dat één van zijn kippen een ei vertrappeld had en dat zijn zus het ei aan de kip gaf, dan de schaal verbrijzelde en die ook aan de kip gaf. Hij wist niet goed waarom ze dat deed. De andere kleuters die ook kippen hebben zeiden dat hun kippen ook soms zelf een ei opeten. Nel vertelde dat ze een speciaal ei heeft om bij de kippen te leggen. Zo kwam ons onderzoekje rond de kip op gang.

 Ward brengt een lege eierschelp mee. Dat heet een eierschaal.
Samen met Ida verbrijzelt hij ze en gaat ze buiten aan de kippen geven om te zien wat ze daarmee doen. Ze doen inderdaad at Arent ook al vertelde en eten de eierschaal op.


 Er wordt heel wat leeslectuur over de kip meegebracht voor in onze boekenhoek.




 Nel haar 'nep' ei om in het kippenhok te leggen. Het lijkt op een echt kippenei, vinden de kleuters. 

 Nel brengt een grappig kippetje mee die eitjes kan leggen.


Flor brengt een digitaal leerboek mee over de boerderij. Er staat ook een bladzijde over de kippen in. Het boek leert ons dat eierschalen niet breken als kippen erop broeden omdat ze van buitenaf heel stevig zijn. Zo kan de kip met haar poep op het ei gaan zitten zonder dat ze het breekt. De eierschaal kan wel makkelijker van binnen uit gebroken worden. Ahja, dat is nodig als het kuikentje geboren wil worden, weten de kleuters.


Een groot ei. Dit is groter dan een kippenei, vertelt Flor. 


 Eierverkoop in het winkeltje.
 Als gezelschapsspel spelen de kleuters 'Jakkiebak kippenkak'. Nel legt het uit aan de andere kleuters.

Nelis vertelde dat hij kuikentjes zag lopen. De kleuters vragen zich af of er bij ons op de boerderij al kuikenstjes zijn. We gaan kijken.

Deze kippen hebben geen zin om te broeden. We bekijken de verschillen van de kippen.
De kleuters tellen hoeveel kippen er zijn. Ze beginnen spontaan het aftelrijmpje dat Solara mee bracht over de 'vijf witte kippen' te zeggen. 
Een broedende kip. We blijven even staan om te kijken, maar dat lijkt de kip niet zo fijn te vinden. Ze kakelt erop los, zodra we verder stappen wordt ze terug stil. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten