vrijdag 16 september 2016

vervolg de spin en eb en vloed

Deze week werken we ons onderzoek van de spin af.
met de nylonkousen die meegebracht werden maken we spinnenpoten


Stan in ons spinnenpak

Ook Flor heeft thuis een spin gevonden.
Briek brengt iets mee. Het is een fopdier (gelukkig!)
Hij denkt dat het een spin is, want ze heeft toch giftanden vooraan. 
Nee, denkt Lilya, dat zijn 'knijpers' zoals bij krabben. 
 We zoeken het op in Maaikes dierenencyclopedie. Na even zoeken vindt Briek exact hetzelfde dier in het boek terug. Het staat niet bij de spinnen, maar bij de kevers. Het is een mestkever. Dat is een kever die leeft van de kaka van andere dieren. Jakkie!



Woensdag was er onze eerste ateliervoormiddag. We gingen allemaal op buurtwandeling, in verschillende groepen. Hier enkele foto's van de buurtwandeling op het jachtdomein in Gijzegem





Er is een nieuw onderzoekje gestart. Flo vertelde in de kring over haar nieuwe sandalen. Die had ze gekregen omdat de andere 'mee gepakt' waren door de zee.
Daarop vertelde Maaike dat zij en haar broer aan zee eens een kasteel gebouwd hadden dat ook overspoeld was door de zee. Enkele andere kleuters beaamden dit. Hoe komt dat? Door de golven, denken de kleuters. 
We lezen een verhaaltje van Bouwe, een beer die boos is, omdat de zee zijn nieuw garnalennetje mee neemt. Net zoals Flo's schoenen! Boue schept samen met zijn vriendjes de zee leeg om zo het netje terug te vinden. Kan dat?

We maken een watertafel waar we de zee in namaken en met het zand van de zandtafel wordt een strand geknutseld en de zee erbij geschilderd.



We kijken naar een filmpje over de zee. In het filmpje horen we over eb en vloed. De zee komt soms verder naar voor en dan gaat ze weer terug achteruit. Enkele kleuters herkennen dit van als ze zelf op het strand waren en hun handdoekken moesten opschuiven. Dat zullen we toch eens in het echt moeten gaan bekijken aan zee dan...



Deze week sluiten we af met een beetje techniek. Aerin heeft een kokosnoot mee. Om eens te proeven zegt ze. Maar kunnen we er zo in bijten? Nee dat is te hard! De binnenkant kan je opeten en opdrinken, zegt Aerin. De kokosnoot wordt een doorgegeven. Ze is inderdaad hard en ze voelt ruw aan. Kunnen we iets horen vanbinnen? Stan schudt eens met de kokosnoot. Ja, er zit inderdaad 'sap' in.
Hoe kunnen we dit nu openbreken? Ik laat de kleuters nadenken en materialen erbij halen die ons zouden kunnen helpen. Een mes? Een zaag? 
Een hamer! zegt Solara.

 We proberen alle materialen eens uit. Bij het slaan met de hamer zien we dat we kleine barstjes krijgen na een tijdje. We gaan buiten op zoek naar klusjesman Placide. Die zal meer spieren hebben dan Annelies en de kokosnoot open krijgen, denken de kleuters.
 We hebben pech, Placide is niet te vinden. Dus proberen we het nog eens zelf. Na nog enkele harde tikken op de kokosnoot splijt ze dan toch bijna volledig open en zien we er precies water uit lopen.
Stan vangt het water op, dan kunnen we straks proeven

zo ziet een kokosnoot er vanbinnen uit. Het wit mogen we opeten. Dat is het kokosvlees
het kokoswater valt niet echt in de smaak, het kokosvlees iets meer.

We sluiten de week af met het maken van een olympische ring. Die opdracht kregen we voor de sportdag van maandag. We versieren onze ring met 17 mannetjes (dat zijn wij!) en met slingers en muizentrapjes, die de oudste kleuters zelf maken.







muizentrapjes vouwen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten