vrijdag 2 maart 2018

alle eendjes

Casper brengt een eendje mee dat gestorven is in zijn tuin.  Het is een mooi, schattig eendje. De kleuters vragen zich af waarom het dood is.Casper denkt dat het door de kou is.
Stan zegt dat het ook kan door een vos. Maar dit eendje is niet gebeten, dus we denken dat het van de kou is.

We gaan naar de kinderboerderij hier op school. Daar zitten ook best veel eenden. Zeker 10. Ze zien er niet allemaal hetzelfde uit. Sommige zijn kleurig met een groen hoofd.
Dat zijn de mannetjeseenden, zegt Flo. Die zijn mooi omdat zo de meisjeseenden verliefd kunnen worden op hen.De meisjeseenden zijn bruin en grijs gestipt. Waarom hebben zij zo andere kleuren als mannetjes?
-> Om zich te kunnen verstoppen met hun jongen. Meisjeseenden hebben SCHUTkleuren. We kunnen ze niet zien als ze zich in het riet/ in struiken verstoppen.We zien ook een eend die heel even vliegt en dan weer gewoon gaat stappen.
Kunnen alle eenden vliegen?

We zoeken het op in een boek over vogels: Eenden kunnen allemaal vliegen, maar niet altijd. Als ze ruien (dat wil zeggen hun veren verliezen) kunnen ze ongeveer een maand niet vliegen.

Eenden behoren tot de VOGELS, het zijn watervogels.


We luisteren naar een verhaaltje over Kol, een eendje dat bang is om in het water te gaan.
Zijn broertjes en zusjes durven het wel. Mama en papa vinden hem flauw.
Kol heeft honger. Want eendenkroos ligt in het midden van de vijver, en daar durft Kol niet alleen naartoe te zwemmen.

Wat is eendenkroos? Wat eten eenden nog?
Eendenkroos is een waterplant. Verder eten eenden ook gras, granen en insecten, vinden we in ons boek.

Kunnen andere eenden goed zwemmen?
Eenden kunnen heel goed zwemmen. vanaf een eend uit het ei komt, gaat ze het water in om te zwemmen. In het water voelen ze zich veilig.


We dramatiseren het verhaal van Kol. Daarbij leren we over de gevoelens. Welke gevoelens heeft Kol allemaal in het verhaal.
Bang, verdrietig en blij.
De mama van Kol is boos.

Het IZW'tje is een woordkaart van het woord EEND. De kleuters stempelen het na en zoeken tussen andere letters de letters van het woord.We hebben deze week ook twee jarigen; Flor werd maandag 6 en Mayté werd woensdag 4 jaar.

We sluiten de week af met film en popcorn voor het feest van Flor. Maandag vieren we Mayté's feest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten