vrijdag 12 september 2014

onderzoekje ballonnen... part II

Vorige week eindigde met een nieuwe vraag voor ons onderzoek, waar we deze week onmiddellijk mee van start gingen.

Waarom worden ballonnen na een paar dagen kleiner/ slapper?

Sam dacht dat we de ballonnen misschien niet goed toeknoopten. We bekeken de knoopjes in de ballonnen, maar die zaten toch wel erg strak. Dat kon het dus niet zijn.

-> We lazen in het boek over ballonnen dat ballonnen gemaakt zijn van rubber, meestal van oude autobanden of schoenzolen.
Als de ballon is opgeblazen wordt het rubber uitgerokken en dus dunner, daardoor ontstaan minuscule gaatjes. De lucht ontsnapt daardoor naar buiten.
De ballon met helium kwam als hij wat kleiner was ook naar beneden: dat komt omdat stikstof (helium) nog dunner is dan zuurstof en sneller uit de ballon kan ontsnappen!



We hadden weer wat nieuwe ballonnen  in de klas van allerlei verschillende vormen en formaten. Enkele kleuters wilden proberen om zelf ballonnen op te blazen. Dat lukte niet iedereen meteen, maar oefening baart kunst!


Al snel ondervonden we: hoe groter de ballon, hoe makkelijker op te blazen, hoe smaller, hoe moeilijker. Het lukte om 1 lange ballon opgeblazen te krijgen met de mond, maar dat was niet voor herhaling vatbaar. Daar moesten we een andere oplossing voor zien te vinden.


Ward wist dat je dat kan doen met een klein pompje, dus gingen we bij andere klassen op zoek, maar niemand kon ons helpen.

We trokken met onze ballonnen naar de turnzaal om een loopspel te doen adhv de kenmerken van de ballonnen. Daarbij probeerden we zo snel mogelijk de juiste ballon te vinden. Vb: loop naar de grootste ballon, loop naar een ballon die niet rond is,... 

De ballonnen bewogen mee met ons als we ernaast liepen. Hoe komt dat? 
-> omdat we de lucht verplaatsen beweegt de (lichte) ballon mee als we hem voorbij lopen.




In verschillende hoekjes werden ballonnen nagemaak of rond ballonnen gewerkt:









Marie bracht een fietspomp mee. Daarmee wilde ze proberen om ballonnen op te pompen.
Het was even zoeken hoe we de ballonnen juist moeten vasthouden aan de pomp om de lucht erin te laten gaan, maar het lukte! Dus we probeerden het ook met onze lange ballonnen die we niet konden opblazen met onze mond, en ja hoor, ook dat lukte! Eenvoudig is het niet, maar moeilijk gaat ook! :) Dat is dan ook opgelost!




Donderdagnamiddag gingen we naar ballonshop 'Kadooken'.
We hadden vooraf enkele vragen bedacht:
Zo vroegen we wat hun grootste ballon was, of ze alle ballonnen opblazen met hun mond, wat de betekenis is van wensballonnen.

We hadden voor ons onderzoek ook nog enkele vraagjes:

- Zijn ballonnen steeds van rubber? -> Neen, er zijn ook ballonnen van folie, die zijn heropblaasbaar

- Is Helium ook een soort warme lucht? -> neen, helium stijgt niet doordat het warme lucht is, maar doordat het lichter is dan de lucht rondom ons. Niet enkel ballonnen met warme lucht kunnen stijgen.

- Hoe ziet een fles helium eruit?
in deze fles zit helium
We keken rond naar de ballonnen, er waren heel veel soorten: grote, kleine, met helium, zonder helium, rubberen, van folie,...
Als afsluiter kregen we ook elk twee ballonnen: een gevouwen hondje en een ballon met helium in en een verrassing bij!




Vrijdag toonde Solara in de kring foto's van een ballonnenmuur op haar Braziliaans doopfeest. Er waren echt veel ballonnen!! 


We werkten onze klaskrant af en nog enkele bouwwerken.
In de namiddag maakten we met de mama van Sam kleine luchtballonnen om mee te nemen naar huis en lieten we een wensballon op... of deden toch een poging. Er was vrij veel wind waardoor de ballon niet kon opstijgen, we zagen wel hoe de ballon eens hij gevuld was met hete lucht aan de touwtjes begon te trekken en zich probeerde naar boven te duwen, dus nu hebben we met eigen ogen gezien hoe hete lucht stijgt. 






 Zo weten we weer een heleboel over ballonnen en zijn onze vraagjes beantwoord.
Op naar volgend onderzoek: een veertje op Jule's kamer: Hoe komt dat daar?
Dat en nog veel meer voor volgende week!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten