vrijdag 26 september 2014

herfst en wat daarbij komt kijken

Op maandag hadden Juul en Jule elk een soort noten mee. Juul vertelde dat zijn noten het eten van eekhoorns zijn, maar wist de naam niet meer.
"Eikels" dachten enkele oudste kleuters.
Jule vond de noten in haar straat, maar wist ook de naam niet. Het waren volgens haar noten die opgegeten kunnen worden. Dat moesten we gaan vragen: "walnoten" heten deze
We bekeken de twee soorten noten, gaven ze aan elkaar door en voelden eraan.
Senne vertelde dat je 'die dikke noten' kan kraken met een notenkraker. Dan kan je ze oppeten. Een notenkraker hadden we niet in de klas. Hoe kunnen we ze nog kraken?

...met onze voeten, als je stevige schoenen aan hebt! Je mag er wel niet te hard en te lang gaan op staan, want dan krijg je notenpuree!
We proeven de noten. Dat heeft wel een hele speciale smaak. Niet zoet, ook niet zout, eerder... bitter? We weten niet goed hoe we de smaak kunnen omschrijven. 'Notig' misschien?

                                  

Ook Ella had dinsdag nog 2 soorten noten mee:
Ze wist zelf dat het een beukennootje en kastanjes waren. De andere waren kastanjes. Ze wist niet of het tamme of wilde kastanjes waren. Met de bolsters van de kastanjes en klei maken we egeltjes. 
Op de speelplaats vonden we ook heel wat bladeren. Sommige waren groen, andere geel met groen en bruin en nog andere volledig bruin. Waarom vallen bladeren van de bomen in de herfst? Hoe verkleuren ze? Ook dit gingen we onderzoeken.-> Het vallen van bladeren

In de herfst beginnen de eerste bladeren van de bomen te vallen.
Dat gebeurt niet zomaar:  Bomen laten hun bladeren vallen om te overleven. In de winter kunnen de boomwortels geen vocht meer uit de grond opnemen omdat ze te koud of bevroren is. Bladeren hebben ook water nodig, daarom ontdoet de boom zich van de extra 'energievreters'

Om zich te beschermen maakt in de herfst de boom een soort 'dopje' tussen de tak en het blad, dat sluit het blad af zodat het water niet meer in de bladeren kan. daardoor vallen ze af.


-> Waarom verkleuren bladeren
Een boom moet net als ons 'eten en drinken' om te overleven. Naast water neemt de boom ook gas uit de lucht op. De zon helpt de boom om 2 stoffen te maken: een soort suiker en een stof die de bladeren groen kleurt (met een moeilijk woord heet dat chlorofyl). 
In de herft schijnt de zon minder. Daarom worden er geen stoffen meer aangemaakt. Het groen van de bladeren verdwijnt langzaam. Daaronder zit een 'huidkleur' van het blad of het 'pigment'. dat kan bruin zijn, maar ook geel of rood.


Met de bladeren werken we nog even verder: We bespreken gelijkenissen en verschillen:

Gelijkenissen: de vorm (gebogen randen), allemaal een streep in het midden (dat heet een nerf)
Hoe komt het dat al deze bladeren zo op elkaar lijken van vorm?
Wies wist dat ze van eenzelfde boom kwamen, en 1 boom heeft natuurlijk maar 1 soort bladeren!

Verschillen: de grootte en de kleur
We gingen ze seriëren van minst dor naar helemaal dor, we droogden bladeren tussen boeken. De stokstaartjes plakten de blaadjes op papieren bomen. 
Nel had een spin mee die ze thuis bij haar vond in de douche. Ze vroeg zich af hoe die daar komt. Ze denkt dat de spin 7,... of 10 poten heeft, maar het was moeilijk om ze te tellen, want de spin wilde maar niet stil blijven zitten. Dit onderzoeken we volgende week. 


Vrijdag maakten we een herfstwandeling en bekeken de bomen. We maakten foto's van de bomen en bespraken wat ons was opgevallen.
aan deze boom hangen bijna geen bladeren meer.

samen op stap...

het groen van de bladeren begint weg te trekken, we zien de andere pigmenten er door komen

Op deze struik heeft de zon precies maar op 1 strookje nog geschenen
 We beluisterden ook al het liedje 100.000 blaadjes, over de herfst. We oefenen volgende week dit liedje verder zodat we het zelf kunnen zingen.

In de namiddag was er dan ons eerste verjaardagsfeest. Zita wordt 4 en dat vierden we met 'snoeptaart'. Na de middag versierde Zita met enkele andere kleuters de cake. Daarna mochten we er allemaal van smullen. Mmmmmmmm


eerst cake versieren met snoep

dan tijd om kaarsjes uit te blazen...

...en daarna smullen!!!

Afsluiten deden we deze week met het forum van Jokes klas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten