vrijdag 22 februari 2019

week 22

Deze week kwam vooral techniek en natuur aan bod.Yuna brengt een gebroken potje mee dat ze graag wil lijmen. Wat hebben we daarvoor nodig? Plakband, zeggen enkele kleuters, of lijm...
Samen met Lucien gaat ze met verschillende hechtingsmaterialen aan de slag. 

Uiteindelijk blijkt een lijmpistool de beste oplossing.

Andres brengt een steen mee. Het is een kristal, zegt hij. Wat is dat, een kristal?
 Hij wil buiten kijken of hij nog zo stenen vindt.
Er worden heel wat stenen gevonden, grote, kleine, gladde, ruwe, zware, lichte,... De stenen worden bekeken en vergeleken.
Daarna gaan we tijdens hoekenwerk de stenen wegen. hoeveel kleine steentjes hebben we nodig om de zwaarste steen te wegen? is de zwaarste steen ook de grootste?
Als IZWtje bruggen gebouwd tussen tafels, stoelen, van een kast naar een stoel. Enige vereiste was: er moet een duplo mannetje op de brug kunnen blijven staan. Deze activiteit trok niet enkel de oudste hun aandacht, ook de jongste kleuters willen hun kans wagen.








Celle brengt een levende bij mee. Is het geen wesp? Er ontstaat twijfel, zowel bij Celle als bij de andere kleuters.
Victor brengt de dag erna insectenboekjes mee. Daarin vinden we info over de wesp en de bij. de duidelijkste verschillen zijn:
- een bij heeft haartjes, een wesp niet
- een bij heeft zachtere kleuren, een wesp is feller geel
- niet alle bijen kunnen steken
- een wesp sterft als ze steekt


Oscar brengt beertje Jasper mee. We oefenen met beertje Jasper de voorzetsels. Waar zit, ligt, zweeft,... Jasper: de begrippen op, onder, tussen, naast, in, achter, voor, ver van, dichtbij,... worden zo ingeoefend.


Vrijdag sluiten we de week af met een buurtwandeling. We vinden insecten:mieren, een pissebed, een soort kevertje, een vliegende mier. 
Verder zien we ook de eerste bloemetjes bloeien: sneeuwvlokjes, zegt Mari. Sneeuwklokjes, verbeteren enkele kleuter haar.



 We zien een nest in de bomen. We maken het stil, we horen heel wat vogels fluiten. Welke vogels zijn dat? 
 Rune vindt een boterbloempje.
We zien ook het bord van de padden staan. Is het al paddenoversteek? We weten het niet. Gelukkig komen we iemand tegen die ons wat meer kan vertellen. Hij vertelt ons dat er nu geen padden zijn, omdat het te koud is. Waar zijn die padden dan? Vraagt Gil.
Ze zitten in de beek of onder de grond, maar dit weekend wordt het mooier weer, dus zou het kunnen dat er wel padden in de emmers gaan zitten die naar de overkant willen. We komen volgende week nog eens een kijkje nemen. Wie weet hebben we dan geluk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten