vrijdag 5 december 2014

week 13

Deze week werd muzikaal ingezet: als vervolg op de ritsmische spelletjes stellen we de nieuwe aap-me-na hoek voor: 
Daarbij gaan twee kleuters rechtover elkaar zitten, met de aap-me-na-map tussen hen in zodat ze elkaar niet kunnen zien. Elke kleuter krijgt 5 instrumentjes bij zich: tikstokjes, een sambabal, een handtrom, een bellenstok en een triangel. Om de beurt maak je muziek met een instrumentje, de ander probeert na te doen. (klankkleur herkennen van de verschillende instrumenten)
Als extra moeilijkheid proberen de oudste kleuters ook een ritmische stukje te spelen en de andere kleuter probeert hetzelfde ritme met het juiste instrument na te spelen. Dat is al een moeilijke opdracht hoor!

Voor de oudste kleuters werd in de taalhoek verder gewerkt rond de letter m, uit Wies zijn vrije tekst van vorige week. Ze maken de woorkaart van het woord 'boom'. Omdat al enkele kleuters in de kring hadden verteld dat ze hun kerstboom gezet hadden, en Juul en Ella toch graag in de klas ook die gezellige kerstsfeer wilden, besloten we ook een kerstboom in de klas te zetten en werkten er in de andere hoekjes ook over. 
Op vraag werd nog eens geprikt: deze keer prikten de kleuters Rudolf het rendier,
als meetoefening werden kerstbomen geplakt met strookjes die de kinderen zelf mochten afmeten op het voorbeeld. 


In de parelhoek worden volop sterren, rondjes en kerstbomen gemaakt, de sterren en ballen kunnen we als ze af zijn in onze boom hangen.


Wies' en Juuls kersttafereel op het krijtbord
Woensdag hebben we onze kerstboom versierd: niet zomaar lukraak, maar volgens opdrachten zoals bijvoorbeeld:
- voel in de zak of je de vorm van een kerstboom kan vinden
- welke vorm vind je dat bij de kerstboom hoort? Leg uit waarom. 
- neem de langste slinger en hang hem in de kerstboom
- neem een kerstbal die niet groot is
- ...
Zita leert enkele kleuters een spel op haar computer als ideetje van de week.


Donderdag en vrijdag werkten we aan onze nieuwjaarsbrieven. We beluisteren al eens ons versje en oefenen al eens op het eerste stuk. Ook aan de brief zelf zijn we begonnen. Daarover uiteraard geen foto's, jullie moeten nog enkele weken geduld hebben daarvoor. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten