zaterdag 7 februari 2015

Onderzoek: Waarom is het in sommige landen warmer/ kouder dan bij ons?

Op maandag kwam Nel met een interessante onderzoeksvraag:"Waarom is het bij Tio Tom in Spanje (Canarische Eilanden- Lanzarote) warmer dan bij ons?

We halen er onze wereldbol bij, zoeken België en Lanzarote. We bekijken ook iets anders op de wereldbol waar we het nog niet eerder over hadden: de evenaar. We zien in het midden op de bol een dikke lijn mooi in midden die de hele wereldbol rond gaat: dat is de evenaar.  Die verdeeld onze aarde in twee halfronden (ja, want de helft van een bol is een halve ronde hé!) 


We leren door opzoekingswerk dat de zon (lood)recht op de evenaar schijnt en dat het daarom veel warmer is daar. Hoe dichter een land bij de evenaar ligt, hoe warmer! En ja, het klopt hoor, Lanzarote ligt dichter bij de evenaar dan België.

Wist je dat er een land is dat we (een beetje) kennen op de evenaar ligt?
Rarara... welk land is het?

-> Het is Brazilië, waar Solara's papa vandaan komt!!
Niet enkel de ligging ten opzichte van de evenaar bepaalt het klimaat van een land. Ook de ligging ten opzichte van de zee, de hoogte,... bepalen hoe warm/ koud het in een land is.

- in de bergen is het kouder, omdat het hoger is. Dat vinden we eigenlijk ook logisch, want op de toppen van de bergen ligt vaak sneeuw!

Als de warmste gebieden bij de evenaar liggen, waar is het dan het koudst? 
-> hoe verder van de evenaar, hoe kouder. Het verst van de evenaar liggen de polen: de noordpool (bovenaan op onze wereldbol) en de zuidpool (onderaan, waar de pinguïns wonen).Sam maakt deze week als ideetje van de week geurstenen:
met brooddeeg, een mooie kleur  en een lekker geurtje heeft Sam het zo gefixt.
Na enkele dagen drogen bij de verwarming, kunnen we de geurstenen die we voorzien hebben van een gaatje aan kettingen hangen.

Aansluitend bij ons onderzoek maakten de oudste kleuters als IZW'tje een woordkaart van het woord ZON.Geen opmerkingen:

Een reactie posten