zaterdag 14 februari 2015

week 21

We maken deze week nog eens tijd om te werken aan een vrije tekst. We 'toveren' een verhaal met wasco en ecoline.


De kleuters vertellen elk hun verhaal, daarna worden de vrije teksten in een tekstenronde voorgesteld aan de hele klas. Nadat we alle verhalen gehoord en bewonderd hebben, is het tijd om te stemmen voor een tekst van de maand.


 De tekst met de meeste stemmen is die van Nel:

De olifantjes werken verder rond de tekst.
Ze halen er de O en de i uit. Eens kijken of het omgekeerd ook lukt: als ik er nu eens alle 'o's en 'i's uithaal, eens kijken of ze die zelf terug op de juiste plaats kunnen zetten.

 In de originele tekst gaan ze op zoek naar de twee klinkers, daarna proberen ze die op de juiste plaats te zetten in de tekst waar ze ontbreken. Het vinden van de letters lukt goed, het op de juiste plaats terug aanvullen is helemaal niet zo eenvoudig!


Donderdag is een mooie dag. De zon schijnt, dus we trekken er even op uit om een frisse neus te halen.
We zien iets geks op een boomstam. Een paddenstoel, weten Senne en Sam, maar hij mist enkele delen. We zien geen steel, en de hoed is maar half en plakt tegen de boomstam. Senne kent deze paddenstoel, maar kan niet onmiddellijk op de naam komen. Met de tip: elfjes zitten erop, vinden Senne en Ward het: het zijn elfenbankjes!    
Onderweg zien we een vlag wapperen uit een raam. "Van de rode duivels!" denken de kleuters. Maar als we nog eens beter kijken, zien we dat de kleuren niet kloppen. Er is wit in het midden, en geen zwart. En er staat een hoofd op de vlag, een gek hoofd. Van carnaval, ziet Wies nu.

We beslissen onderweg om even langs de speeltuin te gaan. We gaan er even ravotten en eens kijken of het gebouw naast de speeltuin al klaar is. We kijken en zien dat er nog enkele dingen ontbreken: de ramen en deuren zitten er nog niet in, en er hangen allemaal draadjes te bengelen naar buiten en aan het plafond. Waar dienen die voor? Om aan te slingeren?
'Voor de lichten', weet Ella, en voor computers en verwarming,... Voor electriciteit dus!

Nel bracht tijdens de praatronde iets mee dat ze kreeg van haar Tio Tom: een set om zelf stiften te maken. Door op een kaartje te kijken en kleuren samen te voegen kunnen we allerlei mooie kleuren maken om daarna in de stiften te doen, volgens Nel. 
Hoe kan dat nu? We hebben toch maar 3 kleuren?
Deze drie kleuren zijn heel speciaal, je kan er mee toveren! En deze kleuren noemen we HOOFDKLEUREN.

 Op een kaartje kunnen we zien hoeveel druppels van welke hoofdkleur we nodig hebben om een bepaalde kleur te verkrijgen. vb. 3 druppels rood en 12 druppels geel wordt een oranje stift. We maken verschillende kleuren: oranje, donkerblauw, appelblauwzeegroen,...
Heel leuk en leerrijk!


 Deze week leerde Jule ons berentoastjes maken als ideetje van de week.
Een sjiek bouwwerk. Wat kunnen die jongens fijn samen werken!Geen opmerkingen:

Een reactie posten