zaterdag 7 maart 2015

Gezonde voeding

Op maandag had Ward het tijdens de praatronde over 'de driehoek met eten om van te leven'. Hij toonde aan de kleuters een artikel met de voedingsdriehoek. We bekeken de driehoek eens goed en herkenden heel wat dingen die erin staan. De meeste kleuters waren het erover eens dat ze wel veel dingen eten uit die driehoek. Maar wat is dat witte kleine driehoekje bovenaan? Daar staat niets in...?
Ward wist dat daar snoep in thuis hoorde. Daar horen allemaal dingen die we heel lekker vinden, ondervonden we al snel, en waar we (tot onze spijt) eigenlijk niet zoveel van mogen eten omdat het niet gezond is voor ons.

We gingen volop met de driehoek aan het werk deze week. Aan de hand van Ward zijn artikel, wilden de kleuters zelf een grotere, duidelijke voedingsdriehoek maken. In tijdschriften zoeken we allerlei voedingsmiddelen die we in het juiste vak van de driehoek proberen plaatsen. In het begin is dat nog moeilijk en moeten we heel vaak het voorbeeld raadplegen, maar hoe meer we ermee werken, hoe beter we weten wat bij elkaar hoort. Het plakken gaat steeds vlotter.We merken op dat we in de tijdschriften met meest van al eten van de restgroep vinden. Gek hé, hetgeen we het minst mogen eten, staat het meeste in de boekjes?! Sommige kleuters gaan watertanden bij de ijsjes, chocolade, cupcakes en andere lekkernijen die we tegenkomen.
Het IZW'tje voor onze olifantjes is: op zoek gaan naar 5 gezonde en 5 ongezonde voedingsmiddelen en ze opplakken bij de juiste prent. De kleuters maken daarbij als ze het nodig vinden gebruik van de voedingsdriehoek. Ze weten al erg goed wat gezond en minder gezond is!In de onderste balk van de voedingsdriehoek staan allemaal sporten. We willen ook fit zijn, en het zonnetje schijnt, dus we trekken naar buiten om aan onze fysiek te werken. Ook tijdens het bewegingsparcours met Petra mogen we ons volledig uitleven.
Zelfs Juul zijn ideetje van de week past in ons project gezonde voeding. Hij maakt gezonde hapjes. met allerlei groentjes, fruit en kaas kunnen de kleuters fruit- of groentensaté's maken. 
We bekijken alles wat Juul meeheeft en plaatsen het in de voedingsdriehoek. Dat lukt vlot. De groenten en fruit horen bij elkaar. kaas, dat hoort bij het "kaaswinkeltje van de oma", zoals we in het verhaaltje leerden.
Sommige maken patronen, anderen kiezen alles wat ze lekker vinden en steken dat op hun stokje.

Lekker en gezond!!     
                                                                                                                                                                Onze week rond gezonde voeding afsluiten doen we met een gezond ontbijt. Daarvoor kiezen we uitsluitend voor gezonde dingen zoals bruin brood, fruitsap, melk, havermoutpap, kaas, fruit, eieren en nog andere gezonde dingen. Eens testen of dat nu lekker smaakt, zo'n gezond ontbijt zonder choco, speculoospasta, suiker,... En ja hoor...De buikjes worden rond en gezond gegeten!
we testen na ons ontbijt eens of we iets bijgeleerd hebben. In het begin van de week luisterden we naar een verhaaltje over de voedingsdriehoek. In een lege driehoek proberen we nu zelf de voedingsmiddelen op de juiste plaats te zetten, en dat lukt ons al heel goed!


We kregen deze week ook nog bezoek van Eva en Babette, mama en babyzusje van Nel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten