vrijdag 13 maart 2015

Padden, onderzoeksvoorstelling en veren

Vorige week startte de paddenoversteek. Wij gingen zelf ook 2 keer padden over steken. Op maandag vonden we 7 padden die we elk naar de andere kant overzetten. Vrijdag hadden we pech, geen padden in de emmers om over te zetten. Hoe komt dat nu? Blijkbaar is het te koud voor de padden. 
Als we terug zijn bespreken we welke onderzoekjes we gaan voorstellen aan de mama's en papa's woensdag. We maken groepjes en kiezen vraagjes die we kunnen bespreken. We denken ook na over wat we nodig hebben voor de voorstelling.

IZW'tje deze week is 'organicubes': daarbij maken de kleuters met blokken eerst 2 dimensionale en daarna 3 dimensionale bouwwerkjes.


Op woensdag starten de olifantjes met een tekendicteetje. Ze tekenen zo goed mogelijk wat hen mondeling verteld wordt.

Daarna starten we met de voorbereiding van het oudermoment. We maken appelchips. Daarvoor moeten we met een dunschiller stukjes van de appel schillen. dat is fijn werk en lukt niet alle kleuters even goed. Toch maken we enkele bakplaten vol. Nu een uurtje in de oven en onze appelchips zijn klaar.
We gaan terug naar de klas en oefenen nog eens onze onderzoekjes. Annelies speelt publiek. Daarna is't voor echt: de mama's en papa's zijn er... dat vinden we best wel spannend hoor! 
Donderdag hebben Jule en Solara een discussie over veren. Ze vinden de veren op de onderzoekstafel van Jule. Solara denkt dat je met veren kan schrijven, maar Jule denkt niet dat dat kan. We bespreken het in de kring. Ook Senne, Wies en Ella denken dat het kan, want de Sint en Klaas Vaak schrijven toch ook met een veer? En op tekenfilms heeft Wies dat ook al gezien. We zoeken op en zien dat vroeger kinderen op school ook met veren schreven. Ze hadden banken met een gaatje. Daarin werd ingt gedaan. De veer wordt erin gedopt en zo kon je schrijven. Da's wat anders dan al die verschillende soortjen stiften, pennen en kleurtjes van nu hé?!
We proberen het zelf ook eens uit:
Vrijdag bracht de oma van Marie een schrijfveer met rode ingt. Marie stelde deze voor en daarna mocht er tijdens de werktijd ook mee getekend en geschreven worden. 
Donderdagnamiddag kregen we leuk bezoek: de drie meisjes die na de paasvakantie bij ons komen, mochten al eens komen kennis maken met de puffende pinguïns.
Omdat het zo mooi weer was, speelden we buiten leuke kennismakingsspelletjes.

Ona, Ida en Luciany, onze toekomstige klasgenootjes!


 Na de fruittijd kregen we nog bezoek: de kinderen van Sofie kwamen voorlezen voor ons.Senne bracht de laatste dag van de week nog een leuk gezelschapsspel mee: Stratego junior. Dit werd tijdens de werktijd gespeeld.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten