vrijdag 5 juni 2015

Vervolg en afwerking onderzoek

Deze week worden weer heel wat talentjes overlopen met de kleuters. Ze leren elkaar dingen aan, oefenen samen vaardigheden en andere dingen in,...

We werken ook verder aan ons onderzoek: de kikkervisjes hebben nu ook al mini voorpootjes. We zien dat ze steeds naar boven zwemmen om naar adem te happen. Hoe komt dat?
 -> de kikkervisjes hadden eerst kieuwen, ze zwommen enkel onder water.
Nu ontwikkelen de longen zich bij de kikkervisjes. Dat wil zeggen dat ze niet meer onder water kunnen ademen. Ze komen boven water naar lucht happen. net als wij als we gaan zwemmen. We happen ook lucht want wij kunnen ook niet onder water ademen. Wij hebben ook longen!
Het lijfje van het kikkervisje begint meer op een kikker te lijken dan op een vis nu.
In de tekenhoek en aan de creatafel worden mooie tekeningen en schilderwerken gemaakt over de kikkervisjes.

Nelis maakt in de parelhoek een (volwassen) kikker. 
Omdat de kikkervisjes steeds meer naar adem happen komen happen, stellen enkele kleuters voor om ze terug naar de beek te doen, zodat ze aan de oevers kunnen springen. Want in onze klas rondspringende kikkertjes, dat zien we niet echt goed zitten. 

                                           Hier zie je duidelijk de pootjes van de kikkervisjes.


Wist je dat...
Kikkervisjes beschermde diersoorten zijn. Dat zijn moeilijke woorden voor: we mogen geen kikkervisjes houden. Dat ontdekten we tijdens ons onderzoekje. Gelukkig zijn ze nu weer vrij in de wilde natuur. Dat weten we dan ook weer voor int vervolg! 

Ona stelde deze week haar museum voor. Ze bracht kleertjes, een fotoboek, een boekje van de creche, schoentjes en nog enkele dingen mee om voor te stellen. Daarna probeert ze met Ward en Ida de tijdslijn te leggen.

Ook Holly bracht al deze week haar museum mee en stelde trots haar spullen voor.Donderdag begonnen we aan onze cadeautjes voor vaderdag. Wat we daarvoor gaan doen, is natuurlijk nog geheim!

Verder was het aan Nelis voor zijn ideetje van de week. Hij leerde ons hoe we met wc-rolletjes octopussen kunnen maken.
Owen bracht op vrijdag een artikeltje mee. Hij vertelde daarbij: de kindjes zijn blij met de I-pad. Wies merkte op dat de kindjes ander haar hebben met gekke staartjes. We bespreken wat er nog verschillend is tussen ons en deze kindjes.
- Ella zag dat ze donkerder zijn dan wij
- ze hebben grote, dikke kransen
 - ze lopen in hun blote buik
-...
We herinneren ons dan dat er in de Créche een kindje zit die op deze kindjes lijkt. We gingen een kijkje nemen.

Volgende week gaan we hierop nog verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten