zaterdag 14 november 2015

Ons lichaam

Deze week zijn gaan we de ijdele kant op. We bekijken onszelf goed in de spiegel en beschrijven wat we zien. Daarna tekenen we wat we zien met potlood op een blad. Nu nog zo juist mogelijk inkleuren met verf. 
Als we de werkjes bekijken merken de kleuters op dat heel wat zelfportretten van alles missen. De meeste kleuters tekenden geen oren, en ook wenkbrauwen en hals werden vaak vergeten. 
Reden genoeg dus om 'ons lichaam' eens onder de loep te nemen.


aan de hand van een poster bespreken we de lichaamsdelen. We tonen aan en zoeken ze bij onszelf.


Met een spelletje van Sandra kunnen we met magneetjes gezichten maken. De kleuters maken allerlei gekke gezichtjes, maar als opdracht maken ze ook eens een 'volledig gezicht'. Ze kiezen zelf een paar oren, ogen en mond, haren, neus, wenkbrauwen,...


We leren een liedje over 'mijn lijf'. Ook met klei worden gezichtjes nagemaakt. 

We doen een quizje over de lichaamsdelen om te testen of we ook wel de functie/ werking van ons lichaam een beetje kennen. Eerst toon ik de prenten aan de kleuters en zij benoemen ze. Daarna stel ik een vraag of een raadsel en mogen de kleuters raden over welk lichaamsdeel ik het heb. Wist je dat... onze navel een litteken is van toen we in de buik van onze mama zaten? Die heeft geen nut, het is enkel een litteken. 

Woensdag waren we een dagje thuis voor wapenstilstand. Als we donderdagochtend de klas binnen komen zien we dat we bezoek gekregen hebben. Sint Maarten is langs geweest! Dank u wel Sint!


Deze week was er een eerste keer een IZW'tje (individueel zelfstandig werk) voor de oudste kleuters. We blijven daarbij in thema. De kleuters zoeken bij de lichaamsdelen het juiste cijfer en plakken het op een blad naast de lichaamsdelen.Tijdens ons teken- en schilderwerk merkten enkele kleuter op dat ze zich toch niet volledig op dat blad (A3) kunnen tekenen. Er is niet genoeg plaats voor ons volledige lichaam. Hoe kunnen we dat oplossen? We hebben groter papier nodig! Op een poster tekenen we Ona's omtrek. Volgende week vullen we deze tekening verder aan. Want onze omtrek alleen, daar zien we natuurlijk niet veel lichaamsdelen op.

Deze week leert Nel de kleuters een spelletje als ideetje van de week. De kleuters proberen om ter eerst hun pionnen in hun stalletjes te krijgen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten