zaterdag 31 oktober 2015

de H van Herfst en Halloween!

Maandag in de kring vertellen de kleuters over leuke uitstapjes die ze gedaan hebben in het weekend. Ona en Nel waren samen naar een park in Tervuren geweest. Daar was een visser die een grote vis gevangen had, het was een snoek.
Ida vertelt dat ze naar het bos is geweest. Ze heeft foto's van paddenstoelen die ze daar zag mee. Ook Ward ging naar het bos en zag ook zulke paddenstoelen. "Waar zijn de rood met witte stippen-paddenstoelen?" vraagt Simon zich af. Die hebben Ward en Ida niet gezien. Maaike weet dat zo'n paddenstoel een vliegenzwam heet. Zij heeft er wel ééntje gezien! Staan er in ons bos op de speelplaats ook zo'n paddenstoelen? Enkele kinderen denken van wel. Arent weet dat er paddenstoelen op het bouwterrein staan. 
We gaan een kijkje nemen en vergelijken met Ida's foto's. Misschien vinden we hier wel een vliegenzwam...

We zoeken het hele bos door, maar er is geen paddenstoel te bespeuren... Of zitten ze erg goed verstopt onder het bladerdek van gevallen bladeren? Dan maar verder stappen naar het bouwterrein. Hier duurt het niet lang voor de kleuters enthousiast roepen 'hier' 'en hier ook' kijk hier nog andere'.
Je ziet het niet goed, maar deze paddenstoelen hebben lange smalle stelen, net zoals die op Ida's foto
klein pauzeke voor een herfstportret


Dinsdag mogen we in de klas spelen met Anneke. We maken mooie schilderijen, luisteren naar een leuke verhaaltje. We spelen en werken in de hoekjes en spelen stoelendans. 
Woensdag trekken we met alle kleuters richting Aalst. We gaan ons eens goed uitleven op de binnenspeeltuin. Het is daar superleuk. We kunnen springen op het springkasteel, klimmen en glijden, in ballenbaden spelen... Het is stilletjes op de bus als we terug naar school rijden, iedereen is moe gespeeld!

Donderdag is het weer een gewone dag in onze klas. In de rekenhoek worden oefeningen rond ruimtelijke oriëntatie gedaan. Alexander werkt met de ruimtedoos en maakt met stokjes 3, 4,5,...hoeken. Daarna maakt hij zelf enkele leuke zelf bedachte figuren zoals een raket, een huis,...
 Nelis werkt met knoopjes. De eerste stap is om een figuur na te leggen op getekende bolletjes. Daarna probeert hij zelf een herkenbare figuur te leggen. Nelis maakt een hele dierentuin met zijn knoopjes.

"een dino op zijn achterste poten"
 In de namiddag beluisteren we een verhaal over een big die naar de maan wil. Daarna bekijken we het verhaal opnieuw, maar nu zonder tekst. De kleuters vullen zelf de tekst aan passend bij de beelden. Zij worden zelf de vertellers van het verhaal.

Enkele kleuters werken aan vrije teksten, ze worden in de kring voorgesteld en er wordt een nieuwe tekst van de maand gekozen.(nog net in oktober, de titel klopt nog!)
Ward zijn tekst wordt gekozen
Vrijdag is er feest voor Luciany's verjaardag. Haar mama komt 's morgens helpen op lekkere Halloweenhapjes te maken.

 In de poppenhoek worden heksendrankjes gebrouwen en aan de tekentafel kleuren de kleuters kleine uiltjes.
  Na de lekkere hapjes zetten we griezelmuziek op en houden we een Halloweenparty.

µGeen opmerkingen:

Een reactie posten