zaterdag 3 oktober 2015

cultuur en landen


Deze week brengen de kleuters boeken/ informatie mee over andere landen/ culturen. 
We bekijken de boeken. We merken dat er heel wat informatie in staat: over verschillende volken, over de verschillende landen, over kledij die mensen in bepaalde landen dragen, over welke dieren er waar wonen, of er veel huizen staan of veel groen is,...
 Heel veel informatie dus!

foto van een Braziliaanse familie
We bekijken enkele foto's in Nels boek over families over de hele wereld. Er zijn families die lijken op de onze, maar bij andere families zien we op vlak van kledij, huidskleur en haarkleur,... heel wat verschillen.


We leren ook dat in andere landen vaak andere talen gesproken worden:
In Brazilië spreken de mensen Portugees, in Griekenland Grieks, in Engeland Engels, ...
Karim, de papa van Alexander, komt ons enkele Italiaanse woorden leren.
Hij leert ons dat 'Vieze varkentjes' in het Italiaans 'Porchi sporchi' is.

We krijgen ook Griekse zangles. Antigone leert ons een liedje over Jorgos het konijntje. Het is een typisch Grieks kinderliedje. We bekijken ook op één van Ona's boeken het Grieks alfabet. We zien daar heel vreemde tekentjes tussen staan, die niet in ons alfabet staan. Maar we zien ook dat enkele letters wel dezelfde zijn. We zien een P en een H,... Maar in het Grieks is de P geen 'p' maar een 'r' en omgekeerd. Dat is gek!?
Er is een beetje onenigheid over waar we nu juist wonen. Alexander denkt dat hij in het land Aalst woont, maar Marie en Ella denken dat het land België is, niet Aalst. 
Volgens Nelis wonen we op de wereld, en daar zijn ook de andere kleuters mee akkoord. 
We nemen onze wereldbol erbij. Ik vraag de kleuters: dus hier wonen wij? 'Ja!' luidt het volmondig. Maar waar juist? hier onderaan, of hier vanboven. Of op die middellijn? "In Europa!"weet Ward. Maar wat dat juist is weet hij niet echt.We pakken het even anders aan, en gebruiken ronde dozen om het proberen duidelijker te maken.


de wereld is een ronde bol! gek, want wij stappen toch gewoon recht?


van onder naar boven: de wereld, Europa, België, Oost-Vlaanderen... (de rest is nog een work in progress)

Ook donderdag waren er ateliertjes: Jamila, de mama van Lilya, kwam uitleg geven over Marokko. Ze bracht allerlei typische spullen mee waarmee we aan de slag gingen. Er werd op de instrumentjes gespeeld, typische Marokkaanse feestmuziek beluisterd en we trokken kleurrijke kaftans aan.
typische kledij uit Marokko: KAFTANS

Lia, de danslerares van Solara, kwam Braziliaanse dans geven. Dat viel bij alle kleuters erg in de smaak!

Verder was het deze week aan Ward voor zijn ideetje van de week. Hij maakte een zee met strand van een schoendoos. Het leek wel op een mooi tropisch eiland.
Zita stelt haar museum van mezelf voor. Dit is een doos met allemaal 'waardevolle schatten' die de kleuters als ze jarig zijn mogen tonen aan hun klasgenootjes.


Samen met Jule probeert Zita een tijdlijn te maken met haar spulletjes

Vrijdag is het feest voor Zita en Lilya. We doen slaapfeestje en daarna ontbijt. Superleuk!!

we eten oa Turks brood, een Braziliaanse lekkernij, Frans brood en andere lekkere dingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten