vrijdag 25 september 2015

week 4We beginnen deze week met het eerste ideetje van de week. Ella leert de kleuters een spelletje van een heks. 

Terwijl de oudste kleuters mee gaan met Sakina voor een taaloefening, werk ik met de jongste kleuters aan begrippen rond meten. We kijken wie er groot is, wie kleiner, wie is het kleinst?

Daarna proberen we het met verfborstels. Welke is de langste? welke is de kortste? Neem een kortere/ langere. Leg de verfborstels van lang naar kort.

Het is mooi weer, en tenslotte ook de eerste dag van de herfst, dus we maken een herfstwandeling.
 We merken tijdens onze wandeling dat er al heel wat bladeren beginnen te verkleuren.
Ze zijn nu geel, bruin, rood of groen met al een beetje een andere kleur.

We zien ook bomen waar de blaadjes nog helemaal niets verkleurd zijn. De kleuters merken op dat dit bomen zijn zoals kerstbomen. Ook met kerst blijven die groen, toch? Dat komt omdat naalden een waterdicht laagje hebben. Zo worden ze beschermt tegen de kou en gaan ze er niet van stuk.

De oudste kleuters tonen of ze de letters A en O, die we vorige week uit de vrije tekst van Simon haalden, opgepikt hebben. ze zoeken in een wirwar van (enkele) letters de letters A en trekken een met paars een cirkel rond en de letters O een oranje cirkel. Dit gaat bij alle kleuters vlot! Zelfs enkele van de jongste tonen dat ze het beet hebben.
Op woensdag brengt Holly een eendje mee dat ze zelf geknutseld heeft. Ze zegt dat ze het enkele kleuters wil leren. Samen met Jule gaat ze aan de slag aan de creatafel.

Ondertussen worden ook de puzzelkaarten 1 bij de kleuters die deze nog niet maakten afgewerkt.

Op het wekelijkse bewegingsparcours testen we onze durf. de kleuters maken een duiksprong vanop een balk naar een (verder staande) zachte plint. Ze proberen zich na de sprong zelfstandig op te trekken. Brrrr, spannend hoor!
Ida maakt de sprong en haalt het!

we kunnen allemaal de verre sprong!! (jammer dat Annelies minder kundig is met haar fototoestel...)
Ik lees een verhaal voor dat de kleuters uit de boekenhoek van de bibboeken kiezen: 'heksenvriend'
Het verhaal gaat over een heksenjongen Timo, die voor het eerst naar een nieuwe school gaat sinds hij verhuisd is uit een ander heksenland. Ella en Nina, twee goede heksenvriendinnen vinden Timo maar raar omdat hij er anders uit ziet, anders praat en gekke dingen eet. 

Na het verhaal valt er veel te vertellen in de kring. Marie vertelt dat haar pianolerares uit China komt. Ze spreekt een andere taal en ziet er een beetje anders uit. Ella, Nel en Arent hebben al mensen gezien op straat met hele lange kleren en een hoofddoek op. Nelis weet dat Joshua van bij Sonja ook uit een ander land komt, maar dat hij nu al goed onze taal kan spreken.
Ik vraag de kleuters of er in onze klas ook niet kinderen zijn met mama's/papa's of grootouders uit een ander land.
"Ja, mijn papa komt uit Brazilië en spreekt Portugees," zegt Solara. Lilya's mami en papi wonen in Marokko! De oma van Alexanders papa woont ook in Marokko en Ona's papoe woont in Griekenland!
We vragen ons af of er buiten Joshua en enkele van onze vieze varkentjes nog kinderen op onze school zijn met familie uit andere landen. We gaan op stap naar alle klassen om het te gaan vragen.
De oma van Alexis en Elena komt uit Chili.


Milosz komt uit Polen, net als zijn broer Mikolaj uit leefgroep 3. Tak betekent ja in het Pools.
Julie's oma en opa komen uit Italïe, daar praten ze Italiaans en eten ze veel pasta (En als Julie dat zegt dan is dat niet stereotiep :) )
Jo haar papa komt uit Frankrijk, vandaar haar Franse familienaam
Joshua komt uit de Filipijnen. Hij is er deze zomer op reis geweest. Volgens hem is het daar vuil en zijn de bussen stuk.
Marts grootouders komen uit Nederland


Maar het kan ook andersom. Sommige mensen verhuizen vanuit België naar een ander land. Nel's oom 'Tio' Tom woont in Lanzarote. Hij is Belg maar is naar daar verhuisd.
Holly's tante is naar Zweden verhuisd.Als afsluiter van de week trekken we in K3-outfit naar het forum.
meisjes in het roos, rozer, roost...


de jongens houden het liever iets stoerder!
FIJN WEEKEND EN TOT VOLGENDE WEEK!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten