vrijdag 7 september 2018

eerste schoolweek

De eerste schooldag komen heel wat kleuters met schatten van op de speelplaats naar binnen. Ze vonden pluimen, dennenappels, eikels,...
We benoemen de voorwerpen, bespreken van waar ze komen en vergelijken volgens de verschillende eigenschappen (grootte, gewicht, vorm,...)


De kleuters willen op schattenjacht. Ze gaan op zoek naar schatten op de speelplaats volgens kleur:


We halen er de balans bij. We bespreken wat zwaar/ licht/ zwaarder, lichter, even zwaar is. 
 Lucien brengt een boek mee waar dennenappels in staan. Maar in zijn boek staan 3 verschillende soorten. welke dennenappels zijn het nu juist die we op school vinden? Is het maar 1 soort? we vinden dennenappels onder bomen met speciale bladeren. Het zijn geen bladeren, "dat heet naalden", weet Casper.
Het jasje rond de boom is een stukje kwijt. Hoe heet dat?
Dat is de schors! 
"Het is nat", merken de kleuters op. ze voelen eraan: "Oej, dat plakt!"
Hoe komt dat? En wat is dat plakkerig spul. Yuna denkt dat het het drinken voor de boom is, die hij met zijn wortels opzuigt. 


1 soort dennenappels, maar ze zien er soms toch anders uit. 
Waarin verschillen deze twee? Hier komen heel wat wiskundige begrippen aan bod: langer, dikker, zwaarder, smaller, krom, recht,...hoekenwerk deze week:
fijne motoriek: met pincetten lettertjes en sterren vangen


ontdekdoos ruimtelijk inzicht: bouwen met satestokken en mousse blokjes
ontdekdoos seriƫren: bolletjes in flesjes
kalkeren op de lichttafel


werken met de klei
onderzoeken van Myrthes postelein
2 dimentionaal bouwen op de lichttafelYuna en Oscar bereiden de poppenkast voor


bouwen op de blokkenmat
Er worden ook al heel wat vrije teksten geschreven deze week. 

We houden met de afgewerkte vrije teksten een vrije tekstenronde. De tekst van Myrthe wordt tekst van deze week.

Naar aanleiding van die tekst gaan ook enkele kleuters op zoek naar postelein in onze moestuin. Ze komen tot de constatatie dat er geen postelein staat, maar wel andere sla: 
Welke soort sla is dit? 

Myrthe heeft niet alleen postelein in haar moestuin. Er groeien ook pompoenen. "Hier op onze school zijn ook pompoenen!" weten de kleuters. We gaan kijken of ze hier ook al aan het groeien zijn.Mari heeft sterrenarmbandjes. 
Wij zijn ook de vallende sterren! 
nog enkele kleuters willen sterrenarmbandjes maken. Met de lettertjes kan je ook kransjes maken, merken de kleuters op. Onze oudsten maken een armbandje met hun naam.


 Yuna brengt een boek mee met safaridieren in. de kleuters willen zelf veranderen in safaridieren, en gaan in de huishoek op zoek of we daar kostuums voor hebben:

Lucien brengt whiteboardjes mee. Hij wil er op tekenen samen met zijn vrienden.

Rune brengt een lied mee over boekentassen. De kindjes van bij zijn mama in de klas gaan er op dansen en hij wil er ook eens naar luisteren want het is grappig. Dat vinden de andere kleuters ook. Al snel veranderen ze in ' boekentassencontroleurs' en wordt er spontaan gedanst en geacteerd bij het lied. We plannen om het liedje te brengen op het eerste forum volgende week. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten