vrijdag 14 november 2014

Korte week met toch vanalles te ontdekken en te doen!

 Na een lang weekend zijn we woensdag gestart met een jarige die zijn museum kwam voorstellen. Wies werd 5 jaar. Hij stelde zijn spullen voor en maakte daarna met Senne zijn levenslijn. Dat lukte de twee jongens al heel goed!Wies' eerste jaartje bij ons op school bij Nathalie
enkele andere kleuters herkennen ook zichzelf

Wies trots bij zijn museum
Juul doet woensdag zijn ideetje van de week. Hij leert ons hoe je door vouwen, knippen en plakken en mooie Poppy kan maken. Ter verduidelijking vertelt hij dat dit bloemen zijn voor de gestorven soldaten. Daar zijn wel enkele vraagjes rond, maar er is wel iemand die ons daarbij kan helpen. De papa van Thor en Briek, Stijn, heeft veel gerief van de oorlog en weet er heel veel over. Op vrijdag komt Stijn aan de hand van foto's en materialen uitleggen over de grote oorlog. 
We zien de soldaten in loopgraven en we zien de velden met de poppy's of klaprozen op de foto's.


Stijn toont een geweer uit de grote oorlog.
Juul zegt na Stijn zijn verhaal dat hij nog een poppy voor hem gaat maken. Enkele andere kleuters willen dat ook doen. Stijn belooft dat hij, wanneer hij binnen enkele weken naar Ieper gaat, hij onze bloemen op de graven van de soldaten gaat leggen. Dat vinden de kleuters wel leuk, dus ze beginnen vrijdag weer volop extra poppy's maken om mee te geven.

We hebben nog koekjes van toen de Sint langs kwam. Daarmee spelen we een wiskundig spelletje in de kring. We proberen gelijke en ongelijke groepjes te maken met de koekjes.
Enkele foto's van ons hoekenwerk deze week:

in de kleihoek maken we gezichtjes op onze foto's: rarara, wie zijn dit?


 Solara en Holly puzzelen aan de puzzelkaarten:
 Er worden met een magnetenspel van Marie dieren nagebouwd volgens bouwkaarten:
 Vier kleuters per keer mogen zich in de bewegingshoek uitleven met pittenzakken, vlagjes, loopklossen,...telspel op de computer
timmeren en zagen aan de timmerbank

We spelen natuurlijk niet alleen in de hoeken, er komen ook nog kringspelletjes aan bod.
We hadden in onze boekenbeurs nog geen prijzen op de boeken, dus aan de hand van een winkelspel werden de prijzen bepaald. Bij ons in de boekenbeurs zijn het solden en geven de winkeliers mooie ronde prijzen aan hun boeken: €1, €2, € 5 of € 10! 
We leren dat 1 en 2 euro muntstukken zijn, en 5 en 10 euro zijn bankbiljetten. (we weten dat er meer soorten muntstukken en bankbiljetten zijn, maar dat is voor ons nog wat moeilijk)
De kleuters kiezen boeken uit die zij vinden dat €1 en €2 euro waard zijn, ze leggen uit waarom: 
omdat ze klein zijn, omdat het een ouder boek is, omdat het een heel dun boekje is,... Daarna doen we hetzelfde met boeken die ze €5 en €10 waard vinden. De boeken worden terug geplaatst in de boekenbeurs en nu kunnen ze echt winkeltje spelen.
Holly plakt de prijs €1 op dit kleine boekje
grotere boeken kosten €5 en €10!
 Ook deze week werd weer gemeten. Dit keer geen hele grote dingen zoals de reuzenhaai, maar net iets heel kleins:
Nel vertelt in de kring dat ze met mama mee geweest is naar de dokter (gynaecoloog) en dat ze haar zus precies zag wuiven en dat ze al gegroeid is (35 cm).
We weten al dat de kleuters ongeveer een meter zijn, dus die babyzus van Nel zal zeker kleiner zijn dan 1m. Nel heeft een pop. Die meten we en we hebben geluk: de pop is 37cm. Dat is eigenlijk bijna even groot als Nel's zusje in de buik!We sluiten onze week af met het verjaardagsfeest van Wies. Pannenkoeken zijn populair bij de kleuters! Wies krijgt hulp van Sam om het deeg te maken.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten