vrijdag 21 november 2014

Week 11

Marie zorgt er op maandag voor dat de interesse over 'oorlog' weer aangewakkerd wordt, door enkele foto's en een boekje die ze mee heeft. Op de foto's staat een soldaat. Marie kent de soldaat niet persoonlijk, maar hij is wel familie van haar. Het is de opa van haar oma. Hij vocht mee in de grote oorlog. Dat is 100 jaar geleden en dat is heel lang geleden. Ze had ook een mooie postkaart mee met poppy's, of klaprozen op. 


 Na de praatronde was het aan Ward om zijn ideetje van de week voor te stellen. Hij maakt kaarslichtjes met zijdepapier. Wist je dat de puffende pinguïns niets liever doen dan bij elkaar op de schoot kruipen op hun paddenstoeltjes? Daarom volgende uitdaging:
'met hoeveel kinderen geraken we op 1 paddenstoeltje? De kleuters overleggen en proberen uit, en ondertussen zijn ze nog aan het tellen ook; plezier en wiskunde samen; twee vliegen in 1 klap!
Vijf kleuters op 1 stoeltje lijkt voorlopig ons record! 

Vorige week al bracht Senne een kubus mee waarin water, iets olie-achtig en daarop 2 tijgers drijven. Hij vroeg zich af hoe het komt dat die tijgers op 'de olie' drijven. Daarbij passend kwam Nel deze week met grenadine. Ze vertelde dat ze thuis eerst grenadine in haar glas doet, dan water erbij en dat de grenadine dan naar beneden zakt. Hoe komt dat? Ze heeft de grenadine mee dus we proberen het even uit: eerst grenadine...
dan water in het glas...

Maar er gebeurt iets anders: het water en de grenadine mengen zich...
We wachten een tijd. Dan zien we wel dat het onderaan in het glas donkerrood is en bovenaan lichter: de grenadine lijkt dus inderdaad naar de bodem te zakken, maar helemaal helder wordt het water niet meer. 

Senne zou nu ook nog graag eens olie met water mengen, net zoals in zijn kubus. 
En hé kijk, dat doet iets anders dan in Senne's kubus! De olie blijft op het water liggen. Daar zullen we eens snel verandering in brengen. We gieten het water-en oliegoedje in een flesje en schudden er eens hard mee. Dan ziet het er zo uit:Enkele seconden na het schudden zien we dit:

Dan maar eens onderteboven zetten, en heet water mengen met olie:
Links koud water en rechts heet water met olie

De olie lijkt steeds weer zijn weg naar boven te zoeken! En dat is niet alleen zo in onze flesjes, maar ook in de natuur. We bekijken een filmpje van een olieramp op zee:

de olie drijft op de zee

We zien en weten nu al dat olie drijft op water ipv zich, net zoals de grenadine te mengen, maar hoe komt dit nu? 
We kijken in boeken en zoeken op de computer. 

-> Olie en water mengen niet, dat komt omdat olie niet van water houdt, dit noemt men in de wetenschap hydrofoob ('hydro' betekent water en 'foob' komt van het Griekse woord bang). De olie is ook nog eens lichter dan water, daarom drijft het op water.

We testen zelf uit of er nu ook iets kan blijven drijven boven op de olie, net zoals Senne's tijgers: Holly doet een knikker in het glas...Oej, de knikker zinkt.   


We nemen ook een houten prulletje, een voetbal van op een wasspeld, en doen het in het glas. dit blijft wel drijven. 

de knikker ligt op de bodem in het water, het houten halve balletje drijft op de olie

-> Het hangt af van welk materiaal het is of het blijft drijven of zinkt!
 Hout drijft, steen zinkt!

Verder in onze hoeken:
In de winkelhoek zorgen strenge verkoopsters (en verkopers) er voor dat iedereen wel het juiste bedrag betaalt voor de boeken die te koop staan aan democratische prijzen!
In de creahoek serieuze werken deze week: de kleuters maken een zelfportret (zo waarheidsgetrouw mogelijk)Wist je dat:
- de puffende pinguïns ook soms op andere exotische dieren lijken:
bewegingsmomentje in onze klas: Op één poot?! Jaja, dat zijn flamingo's natuurlijk!Geen opmerkingen:

Een reactie posten