zaterdag 10 januari 2015

talentenweek

De eerst schoolweek van 2015 was voor ons een talentenweek. We oefenen samen nog nog enkele vaardigheden zoals knippen, parelen, knopen met elastiekjes,... helpen elkaar met jassen, schortjes, schoenen en leren van elkaar, oefenen op de dagen van de week, op tellen, overlopen welke letters we kennen, bespreken onderzoekjes en proberen te antwoorden op enkele quizvraagjes rond recente onderzoekjes,...
dagen van de week benoemen

wat is vandaag, gisteren, morgen?
elkaar helpen bij evenwichtsoefeningen

Juul kwam in het begin van de week met een zak met schelpjes af in de praatronde. 1 ding uit het zakje interesseerde hem wel echt: een haaientand (volgens hem). Maar dat wisten enkele andere kleuters toch niet zo zeker. Senne en Wies vonden in onze boekenhoek een boek rond dieren waarin ook haaien stonden, en de tanden die we daar zagen leken toch wat anders. Met enkele kleuters gingen we naar de onderzoekstafel met infoboeken en laptop om het verder uit te zoeken.
We vonden foto's van haaientanden. De verschillen met de 'tand' van Juul waren:
- ze zijn eerder krom
- ze zijn donkerder van kleur
- ze hebben vanboven allemaal een gebogen 'rand' 

Juul en Jule keken verder op de computer en vonden toen wel een tand die er meer op leek. Dat bleek een fossiel van een haaientand te zijn.

Wat is een fossiel? 
Senne dacht een hele oude tand. Daar had hij wel gelijk in, want een fossiel is een bewaarde rest van dieren/planten van wel miljoenen jaren oud die door verstening/ verharding bewaard gebleven is. 
Om het beter te begrijpen bekeken we een filmpje waar heel duidelijk uitgelegd werd hoe een fossiel ontstaat. 

Deze week kregen we bezoek. Nathalie, wiens babytje geboren werd in het begin van de vakantie, beloofde ons dat ze op bezoek ging komen met de kleine Maite. Daarom wilden de kleuters iets maken voor Maite: een groot hart met onze namen op.
Vrijdagochtend kwamen ze langs. 
We mochten Maite eens vasthouden en Nathalie vertelde over haar. We kregen ook allemaal doopsuiker omdat we zo'n mooi hart maakten.

Als IZW'tje maakten onze olifantjes deze week geometrische figuren en letters op nagelplankjes met elastiekjes. 

 Ook enkele jongste kleuters vonden het fijn om dat al eens te proberen.

Deze week hadden we ook een jarige: Maaike werd 4 jaar! Ze stelde haar museum van mezelf voor.

 Daarna probeerde ze samen met Ella om de levenslijn te leggen.Die werd opgehangen in onze kring, zodat we allemaal Maaikes museum nog wat konden bewonderen.


 In de namiddag was er dan het feest voor Maaike. Er werd gedanst en de feesttafel werd klaargezet. Daarna schoven we aan om een lekker ijsje te eten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten