zaterdag 30 januari 2016

week 19

Deze week was het onze beurt om het forum te organiseren. We speelden het prentenboek 'wat zit er in die kist' na. Hier zie je enkele foto's van onze voorbereidingen.
Ward had voor ons forum een CD mee met een safariliedje. Hij vond dat wel passend bij ons forum, maar had wel een vraag: hoe kan een CD muziek maken? En hoe kan eenzelfde rondje (DVD) muziek én beeld afspelen? Eens ons forum achter de rug was, gingen we daar mee aan de slag. Holly bracht een oude DVD-speler mee. Die mogen we open doen, zei ze, om te kijken of we vanbinnen kunnen zien hoe het werkt.
 Ik vraag de kleuters om eens naar de DVD-speler te kijken en welk materiaal we volgens hen kunnen gebruiken om het open te maken. Met een hamer erop kloppen! zegt Ward. Hmmm, dat lijkt enkele kleuters toch iets te bruusk...
Alexander denkt dat we een schroevendraaier kunnen gebruiken... het proberen waard, denkt ook de rest. Dus Alexander gaat in de timmerhoek een schroevendraaier zoeken. Hij vindt er wel enkele, en haalt er die uit die hij denkt te kunnen gebruiken om open te vijzen.
 Jaja, goed gekozen, het lukt!
 De kleuters zoeken waar de schroefjes zitten en vijzen ze eruit. Zo ziet dat er dus uit van binnen, een DVD-speler... Ja, nu weten we het hé, hoe het werkt! vraag ik de kleuters. Maar ze zijn niet akkoord... heel interessant om naar te kijken en te experimenteren welk knopje waarvoor dient, maar het blijft wel gokken wat waarvoor dient.
Dan moeten we er hulp bij halen...
We halen er Mauro van leefgroep 5 bij. Hij kan ons heel wat vertellen over de CD, maar we vinden het wel allemaal nogal ingewikkeld. 

We vinden een filmpje dat toont hoe de CD gemaakt wordt. door het zien van de beelden kunnen we ook Mauro's uitleg beter begrijpen.
Een CD is een afdruk van een Masterschijf. dat is iets dat op de computer gemaakt wordt. De liedjes worden op die schijf geschreven... nee, niet met potlood of stift, maar met 1'tjes en nullen. Die worden door een CD speler gelezen als muziek of als beeld en klank!


IZW'tje deze week is de 'AAP ME NA-hoek'. De kleuters proberen hierbij zo specifiek mogelijk te vertellen aan elkaar welke blokken ze hoe en waar moeten plaatsen. Ook met tekenen kunnen we dat doen. De kleuters merken al snel dat er heel duidelijk moet gecommuniceerd worden om hetzelfde resultaat te verkrijgen. Niet zo eenvoudig, maar wel heel leuk!

Ideetje van de week kwam van Arent: hij leerde de kleuters verschillende vliegers vouwen. daarna werden de vliegers uitgetest.Weer feest deze week om af te sluiten: Ella werd maandag 6 jaar en Jule verloor haar eerste tand. Verjaardags-/ tandenfeest dus...Geen opmerkingen:

Een reactie posten